ИЛУСТРАЦИЈА - фото: инфоКВпрес
ИЛУСТРАЦИЈА – фото: инфоКВпрес

Одлука Владе Србије, објављена и у Службеном гласнику, да ће од децембра ове године на Аеродрому „Морава“ у Лађевцима, после вишедеценијског ишчекивања бити коначно успостављени редовни цивилни авио-летови, обрадовала је не само Краљевчане, већ и становнике суседних градова и општина.

Према тој одлуци, са међународне ваздушне луке на средокраћи између града на Ибру, Чачка и Крагујевца, редован авио-превоз на линији Краљево-Беч-Краљево биће успостављен од 1. децембра ове године све до 31. децембра 2021., док ће друга линија Краљево-Солун-Краљево прве путнике примити 10. марта наредне године и функционисаће до 15. октобра, а потом поново у истом периоду и 2021. године. Планирано је да авио-летови ка престоници Аустрије и грчкој луци на Егејском мору саобраћају три пута седмично.

– Као што је то председник Вучић и најавио за Видовдан, приликом свечаног отварања цивилног аеродрома „Морава“, редован ваздушни саобраћај је успостављен чим су се обавиле све неопходне процедуре. Обећање је испуњено и већ од 1. децембра ће становници Краљева и оклоних градова моћи да по приступачним ценама брзо, комфорно и безбедно путују најпре за Беч, а потом и за Солун. Ради се и на успостављању и редовних линија према још неким дестинацијама – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Војни аеродром у Лађевцима, у долини Западне Мораве, изграђен је 1967. године, а званична иницијатива за промену његовог статуса у мешовити, односно војно-цивилни, покренута је још 2001. године. Радови на конверзији започети су 2008. а за цивилне летове отворен је 28. јуна ове године.

– Овај аеродром је од изузетног значаја за Рашки и Моравички округуг и централну Србију. Туристи из целог света сада ће лакше моћи да долазе у наш крај, да посећују Врњачку Бању, Гоч, Копаоник, Златибор, да виде оближње манастире Жичу и Студеницу и средњовековну тврђаву Маглич, али и да наши људи и пословно и приватно лакше путују у иностранство – додао је градоначелник Терзић. – Наравно, не морам посебно да наглашавам колику ће корист имати и домаћи и страни привредници који своју делатност обављају на целом овом подручју.