фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Упркос пакленој врућини и тропској температути, лепа традиција није изневерена. Пету годину за редом у Прогорелици данас је одржан скуп љубитеља и власника фреза из овог села и околине под називом – „Фрезијада 2019“.

Као и лане, и овогодишњa јединствена манифестација у организацији овдашње Месне заједнице и Удружења грађана „Долина краљева“ окупила је педесетак власника лаких пољопривредних машина – мотокултиватора, популарних фреза.

– Прогорелица је феномен по томе што по броју становника има највише фреза. Готово да нема домаћинства у чијем дворишту није паркирана бар једна ова машина која нам доста помаже у обављању пољопривредних послова, али и транспорта на краћим деоницама. Мало троши, кало тражи, али много даје – причају за „Новости“ мештани Прогорелице припремајући своје „моћне“ машине за свечани дефиле фреза најпре на врелом асфалту Ибарске магистрале, а потом и локалним путевима кроз село.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

После дефилеа фреза посебно украшених и окићених за ову прилику, чак је једна вукла специјалну приколицу на којој се на ражњу окретало прасе, уследио је скуп на ливади код такозване „Бугарске чесме“. Ту су учесници, као и бројни радозналци, могли да разгледају машине, међусобно се упознају и размене искуства.

– Осамдесетих година прошлог века овдашњи мештани су, понајвише због недостатка новца, али и уситњености земљишта на овој територији, дали предност мотокултиватору у односу на трактор. Тако је и данас, па многи фрезе називају и својим љубимцем – каже Славко Марић, председник Удружења „Долина краљева“. – Као што то и приличи, на крају дружења наградићемо три најоригиналније фрезе, а припремили смо и богат културно-забавни програм.

ФОТО: инфоКВпрес