Хранислав ДИМИТРИЈЕВИЋ - фото: инфоКВпрес
Хранислав ДИМИТРИЈЕВИЋ – фото: инфоКВпрес

Када је 2016. покушао да одбрани породичну имовину од пљачкаша, Хранислав Димитријевић (65) из села Прогорелица, није могао ни да наслути да ће га практично самоодбрана коштати здравља, угледа, части и много новца.

Хранислав је наиме, пре четири и по године, хицем из пиштоља ранио једног пљачкаша који је са својим саучесником, током ноћи, обио продавницу у дворишту породичне куће Димитријевића. За наводни покушај убиства и наношење телесне повреде, Хранислава је Виши суд у Краљеву осудио на годину дана кућног притвора без електронског надзора. Након издржане казне, Храниславу је, како каже, недавно стигла нова тужба на основу које оштећени, односно пљачкаш продавнице, захтева одштету од укупно два милиона динара.

– Када вратим филм уназад, сва суђења, пресуде и жалбе у овом мом случају личили су на фарсу. Одслужио сам тих годину дана, адвокатима сам укупно платио 11,5 хиљада евра и, ево, сада морам да платим и одштету оштећеном… Да платим ономе који је покушао да опљачка нашу продавницу – немоћно ширећи руке пита се Хранислав.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Те кобне ноћи, наставља своју причу, Хранислав је спавајући у кући чуо да се укључио аларм у продавници у породичном власништву и узевши пиштољ кренуо да види шта се догађа. Изашавши из свог дворишта затекао је двојицу лопова како излазе из обијене радње.

– Један је одмах побегао, а овај други што је у наручју носио украдене цигарете ме је снажно одгурнуо. Пао сам на земљу, а лопов је кренуо да ме удари ногом. Страхујући за свој живот тада сам испалио два хица из пиштоља. Један је лопова погодио, а други промашио – присећа се Хранислав. – Убрзо су пристигли моји синови Иван и Игор, потом и полиција и хитна помоћ. Рањени лопов је понављао да сам у њега пуцао из чиста мира и да он није ништа украо, иако су сви докази, па и сведоци говорили супротно. На себи је имао обучене чак четири тренерке, а крвавих трагова није било. 

Недуго после овог немилог догађаја који је Храниславу потпуно променио живот, почело је суђење.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Нашао сам се на оптуженичкој клупи, а судија за сведоке није хтео да прихвати моје синове јер су, како је рекао, пристрасни, као ни комшију који је све видео, јер он, наводно, није меродаван. А лопов је и даље понављао да је он туда само пролазио и да ништа није покушао да опљачка – наглашава Димитријевић. – Тужилац је тражио да ме осуде на чак три године затвора, али после жалби Апелационим суду и новог суђења добио сам кућни притвор без електронског надзора. Један адвокат који ме је заступао је у међувремену преминуо, а други сада заступа тог оштећеног који тражи одштету од два милиона динара. Ваљда да поделе, не знам…

Иако озбиљно нарушеног здравља, Хранислав каже да ће и он поднети тужбу за наплату одштете.

– Захтеваћу три милиона динара. И за претрпљени страх, погоршано здравље и душевно стање и за штету у продавници…Па нека се судимо, да видимо да ли је правда достижна. Свима или само некима…


Мештани Прогорелице за породицу Димитријевић имају само речи хвале. И Хранислав, и његови синови, како кажу, увек су спремни да помогну и изађу у сусрет.

– Добри људи, нема ту шта много да се прича – једногласне су комшије. – Ту смо, упућени једни на друге. Никада нису одбили да некоме из нашег села дају робу на вересију. Па, пун им је тефтер такозваних рецки.