Основна Школа "Бранко Радичевић" у Вранешима
Основна Школа „Бранко Радичевић“ у Вранешима

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ (6)

Као и ученици средњих школа, и 90 одсто основаца у Србији, углавном узраста од петог до осдмог разреда, има отворен налог на бар једној друштвеној мрежи. Настављајући наше истраживање на тему „Млади и друштвене мреже у Врњачкој Бањи“ дошли смо до закључка да се исти проценат односи и на ученике основних образовних установа у врњачком крају.

Анонимна анкета са ђацима Основне школе „Бранко Радичевић“ у врњачким селима Подунавци и Вранеши показала је да сви ученици виших разреда поседују мобилни телефон који им омогућава приступ интернету, а самим тим и друштвеним мрежама. Свој први профил на „Фејсбуку“, као најпопуларнијој друштвеној мрежи међу врњачким основцима, 80 одсто испитаника отворила је већ у петом разреду.

deca#internet#zabava#opasnost

– На почетку петог разреда отворила сам налог на „Фејсбуку“ који ми служи да „четујем“ са својим другарицама, да се консултујемо шта има за учење, да помогнемо једна другој у припреми за наставу, али и да размењујемо фотографије. Друштвену мтрежу користим уз надзор родитеља који су ми и дозволили да отворим налог. Никакво непријатно искуство нисам имала, а моји пријатељи су искључиво другари из школе и одељења, као и рођаци и другари са летовања – каже дванаестогодишња Тамара, ученица шестог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ из Подунаваца.

Од њених школских другова и другарица сазнајемо и да многима од њих родитељи ограничавају време које проводе на интернету. Неда и Сандра кажу да уз дозволу родитеља на друштвеним мрежама дневно проведу највише два сата.

– Не односи се то само на „Фејсбук“ већ и на играње „онлајн“ игрица у којима је такође омогућена комуникација са противницима. Ја не причам са њима већ само са друговима са којима играм заједно – додаје Алекса.

deca#internet#zabava#opasnost

Иако готово сви свакодневно проводе бар два сата на интернету, мали број основаца са којима смо разговарли је упознато за правилима о заштити личних података и приватности.

– Мени је тата забранио да поставим своју фотографију на „Фејсбук“ профилу, тако да сада ту стоји Кристијано Роналдо. Отворио сам профил јер ми је тако било лакше да се региструјем за „онлајн“ игрице, а друге ствари ме и не занимају нешто претерано – каже „шестак“ Иван.

Основци из Вранеша и Подунаваца такође истичу да су о потенцијалним опасностима које вребају на интернету и друштвеним мрежама сазнали од својих старијих другара, као и од појединих наставника.

– Нама је разредна причала да строго водимо рачуна кога прихватамо за пријатеље на „Фејсбуку“ јер када су непознате особе у питању никада не можемо да будемо сигурни ко је заиста са друге стране.

grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpre-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања