deca#internet#zabava#opasnost

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ (2)

Готово 90 одсто средњошколаца у Србији има отворен профил на друштвеним мрежама. Многи их схватају безазлено, углавном као средство за забаву, али стручњаци упозоравају на то да и обичним постављањем фотографија или коментара, због могућих злоупотреба, и себе и друге могу довести у опасност.

Тим поводом и настављајући истраживање „Млади и друштвене мреже“ посетили смо Угоститељско-туристичку школу у Врњачкој Бањи, како бисмо сазнали у којој мери овдашњи средњошколци користе „фејсбук“, „Инстрагам“ и друге друштвене мреже. Разговор са ученицима другог разреда ове угледне образовне установе, смер кулинарски техничар, обавили смо на часу информатике.

– „Фејсбук“ профил сам отворила пре три-четири године, док „инстаграм“ користим од претпрошле године, углавном преко мобилног телефона. Немам лоше искуство, а друштвене мреже користим за комуникацију са пријатељима од којих већину лично познајем. Упозната сам правилима о заштити приватности – каже петнаестогодишњи Стефана.

deca#internet#zabava#opasnost

Слично говори и њена школска другарица и вршњакиња Анђела, такође наводећи да до сада није имала лоше искуство.

– Мени то служи за комуникацију са пријатељима и родбином, док избегавам оне које не поунајем ја или бар неко од мојих пријатеља или познаника. Дневно на друштвеним мрежама у просеку проведем два до три сата.

Шеснаестогодишњи Живко Симовић од друштвених мрежа користи само „фејсбук“, а свој профил је отворио пре шест година.

– Не прихватам све захтеве за пријатељство, непознате људе одбијам. У зависности од моје сфере интересовања пратим разне странице, а нисам доживео било какву злоупотребу мојих личних података, фотографија или „постова“ које сам објавио.

Иако су неки њени блиски познаници имали непријатно искуство, попут недозвољеног преузимања објављених фотографија и захтева за пријатељство од непознатих, старијих, особа, шеснаестогодишња Тамара Радисављевић каже да се она, бар засад, није сусрела са таквом врстом проблема.

– Углавном користим „Инстаграм“, а „Фејсбук“ у мањој мери. Уколико их добијем, поруке и захтеве од непознатих људи не отварам, игноришем их, а заиста водим рачуна о томе шта објављујем, кога пратим и ко мене прати.

Пет година друштвене мреже користи и њен школски другар, шеснаестогодишњи Лазар Пантић.

– Немам страх од непознатих људи, углавном прихватам све који ми  пошаљу захтев за пријатељство, али не могу прецизно да вам кажем колико имам „онлајн“ пријатеља и пратилаца, јер ми то није толико битно – наглашава Лазар. – Дописујем се, међутим, само са онима које лично познајем. Постављам фотографије на профилу, али не због „лајкова“. Друштвена мрежа ми практично служи за комуникацију.

grb#opstine#vrnjacka#banja

Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

 

infoKVpress-logo

 

Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања.