ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

ЈЕДАН ОД ЧЕСТИХ УЗРОЧНИКА САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА КОЈЕ ИМАЈУ И СМРТНЕ ИСХОДЕ СУ ПРЕБРЗА ВОЖЊА, НЕ ПОШТОВАЊЕ САОБРАЋАЈНИХ ПРОПИСА, АЛКОХОЛ… КАДА КОРИСТИТЕ АЛКОХОЛ ЗА БЕЗБЕДАН ПОВРАТАК ВАШИМ КУЋАМА, НАЈСИГУРНИЈЕ ЈЕ КОРИСТИТИ ТАКСИ СЛУЖБЕ, ТИМЕ ШТИТИТЕ ДРУГЕ УЧЕСНИКЕ У САОБРАЋАЈУ, ВАС И ВАШУ ПОРОДИЦУ

Често се догоди да и не приметите колико алкохолних пића попијете, али се њихов утицај врло брзо одрази на ваш организам. Ако на празан стомак попијете чашу алкохола, његов учинак се примећује већ после 15 минута, а ако је попијете у току оброка, реакција се догађа после сат времена. Када га једном прогутате, алкохол одлази право у крв, кроз желудац и црева, а она га затим преноси у мозак, где успори све или сасвим поремети рад пошто алкохол делује на организам као седатив.

вожња#алкохол#последице

Само две чаше довољне су да се достигне 0,50 грама алкохола у литри крви – а то је праг за који се већ наплаћује казна и узима дозвола. При тој количини, особе које нису навикле на алкохол осећају лаку опијеност. Многи и немају осећај припитости, али пиће упркос томе утиче на њихов организам. Тако већ настају опасне промене: опада способност опажања у вожњи и знатно се продужава време реакције. Овај постотак алкохола изазива осећај опуштености, човек постаје храбрији, мање пажљив, поспанији или веселији, безбрижнији, али и површнији у процени способности за вожњу и услова на цести, а истовремено се смањује и будност и успоравају се рефлекси. При тој припитости видно поље се сужава у толикој мери да возач не разликује плоче са натписом или пешаке који желе да пређу улицу, као ни возила која наилазе из смерова под правим углом. Каткад види двоструко, покрети су му неусклађени, теже процењује удаљености на цести, слабије подноси светла возила која му долазе у сусрет, рефлекси су му спорији. Теже се подносе и ноћна заслепљења светлима возила која долазе из супротног смера.

ТЕСТИРАЊЕ "ПИЈАНИХ" НАОЧАРА
ТЕСТИРАЊЕ „ПИЈАНИХ“ НАОЧАРА

У ствари, возач се понаша као кратковида особа која вози без наочара. Са 0,80 грама алкохола у крви, што одговара количини од три-четири испијене чаше, возач више уопште не може управљати аутомобилом и са великим потешкоћама се сналази у саобраћају. Треба имати на уму да алкохол пружа осећај лажне сигурности, јер возача наводи да потцењује ризик и да се лакше упусти у кршење забрана. Отуда долази до претераног повећања брзине и заборављања на сигурносни појас.
И ако сте попили само једно пиће, најбоље је да сачекате барем два сата – толико је организму потребно да отклони чашу алкохола – или да одспавате мало и онда седнете за управљач возила. Све друге варијанте трежњења крајње су бескорисне. Због тога, будите стрпљиви и сачекајте пре него што мутне главе седнете за волан и направите непотребну компликацију.

О томе нарочито морају водити рачуна млади возачи, који немају довољно искуства, а алкохол им даје лажну храброст, па због тога проузрокују велик број саобраћајних несрећа са најтежим последицама – смрћу и тешким озледама које неретко завршавају трајним инвалидитетом.

Није опасан само алкохол непосредно пре вожње. И након проспаване ноћи, после конзумирања веће количине алкохола, често човек, иако мисли да је сасвим трезан, има у крви количину алкохола већу од допуштене – више од 0,5 промила!

вожња#алкохол#последицеПрема истраживањима код нас и у свету алкохолисаност је један од главних узрочника саобраћајних несрећа. У великим градовима алкохолисаност учесника у саобраћају је у још већем проценту узрочник саобраћајних несрећа. Најтеже несреће по броју жртава и по причињеној материјалној штети проузрокују алкохолисани возачи. Смртност у тим несрећама је и до седам пута већа него у другим случајевима.

Добро возити не значи само познавати прописе и имати брзе рефлексе, него и знати опходити се у саобраћају. Сви возачи би међусобно морали бити толерантнији и показивати већу солидарност како би се на друмовима створила повољнија атмосфера. За разлику од трезних и здравих возача, алкохолисани возачи својим начином вожње ометају безбедно одвијање саобраћаја. Нарочито је ноћна вожња уз алкохол знатно заморнија и потенцијално опаснија, па су удеси ноћу чешћи због слабе видљивости, заслепљености и веће поспаности возача.

Трезан возач види саобраћајни знак на 140 метара удаљености, док алкохолисан на свега 118 метара. Због успорености рефлекса и продужења психичке секунде, зауставни пут возила којим управља припит возач је знатно дужи, а несреће су зато чешће.
Возачи добро знају да не смеју возити у пијаном и припитом стању, но мање су свесни да ни сувозач не сме бити пијан. И за њега вреди допуштена граница од 0,5 промила. Ако је особа пијанија од тога, треба да се вози на задњем седишту. У супротном, приликом рутинске контроле саобраћаја возач ће морати да плати казну.

вожња#алкохол#последице

Возачи, мотоциклисти, бициклисти и сви други учесници у саобраћају морају знати да се попијени алкохол из организма споро излучује. Потребно је 6-12 х, а понекад код јачег пијанства и пуна 24 часа, да би алкохол потпуно нестао из организма. Обилно пијење у касним вечерњим часовима представља велику опасност, јер и после вишечасовног спавања у крви може заостати недозвољена концентрација алкохола. Многи возачи због тога нису били способни за безбедну вожњу, па им је возачка дозвола и одузимана.
У мамурлуку после пијења сваки учесник у саобраћају осећа главобољу, отежано запажа и успорено реагује. Зато мамурни возачи често изазивају удесе.

Сва алкохолна пића су штетна и угрожавају безбедност саобраћаја. Погрешно је мишљење да пиво није шкодљиво. Пиво поред концентрације алкохола од 6% има и благ успављујући ефекат. Зато се ни пиво ни остала алкохолна пића пре и за време вожње не би смели конзумирати. Воћни сокови најбоље могу освежити возача, стимулисати нервни систем и ојачати отпорност његовог организма.
Алкохол је отров мозга и целокупног нервног система. Мали мозак је посебно изложен штетном дејству алкохола, па су равнотежа и складност покрета код алкохолисаних особа поремећени. Мотоциклисти и бициклисти у пијаном стању осетљиви су на поремећај равнотеже, који неминовно доводи до кривудаве вожње и најчешће завршава падом.

вожња#алкохол#последице

Број настрадалих пешака из године у годину расте. Алкохолисани пешак је често жртва своје неопрезности, отежаног схватања опасности и успорених реакција. Највише пешака страда у насељеним местима, ван пешачког прелаза.

И најмање количине алкохола угрожавају безбедност саобраћаја, јер алкохол деградира све способности возача, без обзира на искуство. Најважније је да сваки човек промени свој став према свом понашању у саобраћају. Ако је човек пијан, онда је једино исправно да не вози у таквом стању.

Ако иде у кафану или на славу, нека повратак организује тако да не вози, нека иде таксијем или нека га неко други вози.
У вашем је интересу да се придржавате савета: Када пијете, не возите – када возите, не пијте!

Све фотографије објављене у овом тексту власништво су infoKVpress-logoinfoKVpress-a. Илуструју последице саобраћајних несрећа, и овде су коришћене у едукативном смислу.