фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

На петогодишњицу мајских поплава које су задесиле Србију 2014. године, У Краљеву је данас одржана трећа по реду, традиционална акција „102 као 1“ која за циљ има активирање становништва, волонтера, институција, удружења и свих људи добре воље да током једног дана заједнички раде на унапређењу животне средине и смањењу ризика од потенцијалних катастрофа.

– Идеја је да у једном дану грађани уз подршку цивилног и приватног сектoра удруженим снагама унапреде стање животне средине – каже Здравко Максимовић, руководилац Одељења за послове цивилне заштите краљевачке Градске управе. – Ово је уједно и вежба активирања локалног становништва у случају кризних ситуција и елементарних непогода.

Ова акција истовремено је спроведена у 18 градова и општина слива Западне Мораве. Уз подршку Сталне конференције градова и општина, Министарства државне управе и локалне самоуправе, УНДП и Kанцеларије за управљање јавним улагањима, волонтери из такозване цивилне заштите, бројних краљевачких еколошких и других удружења и овдашњих школа јуче су чистили корита и приобаља река.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Након поплава 2014. године, градови и општине на сливовима Западне Мораве и Колубаре су први схватили неопходност удруживања сходно ризицима од катастрофа и то су спровели у дело – додао је Максимовић. – Ово је и прилика да се добар колективни дух, слога и међусобна подршка испоље кроз заједничку волонтерску акцију која је свакако од великог значаја за друштвену заједницу.