фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Цивилни Аеродром „Морава“ у Лађевцима, на седокраћи између Kраљева, Чачка и Крагујевца, има велику перспективу понајвише у карго саобраћају, чартер летовима и цивилном авио саобраћају, што ће свакако омогућити и убрзани привредни и економски развој Шумадије и западне Србије.

Ово је један од главних закључака састанка директора Регионалних привредних комора са територије опслужног подручја аеродрома „Морава“ са челницима ове ваздушне луке и „Аеродрома Србије“.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Као искусни привредник сматрам да овај аеродром има значајну улогу у развоју привреде подручја на коме живи чак два и по милиона становника. Са потенцијалом нашег економског раста, порашће и овај аеродром на који морамо бити поносни и учинити све да напредује зајено са Србијом – рекао је Драгољуб Вукадиновић, председник парламента Привредних комора Србије и први човек компаније „Металац“ из Горњег Милановца.

На опслужној територији „Мораве“ има 25.000 привредних друштава, односно близу 90.000 предузетника који су у 2019. укупно остварили спољно трговински суфицит од око 600 милиона евра.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Привреда централне Србије позната је и по приливу страних инвестиција, што је резултат успешних подстицајних мера Владе Србије и активности локалних самоуправа и референтних институција. У том смислу, управо интензивирање рада овог аеродрома је велики подстицај за повећање инвестиционих атрактивности овог краја и доласку нових страних и домаћих инвеститора – нагласио је Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског округа. – А уз аеродром „Морава“, и реализација пројеката „Моравског коридора“ и брзе саобраћајнице Мрчајевци-Баточина, имаће свакако огроман допринос интензивирању пословних активности на овом подручју и повећају спољно трговинског суфицита комплетне српске привреде.


фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз редовне летове за Беч и ускоро према Солуну, према речима челника „Аеродрома Србије“, постоје реални изгледи за успостављање линија ка новим дестинацијама.

–  На овом аеродрому постоје сви услови за одвијање редовног авио саобраћаја и у константним смо преговорима са заинтересованим авио компанијама које гравитирају ка овом тржишту – каже Михајло Здравковић, директор „Аеродрома Србије“. – Заједно са ресорним министарством стварамо услове да се изгради нова полетно-слетна стаза која ће имати све савремене уређаје и неће бити краћа од 3.500 метара, ни ужа од 60 метара. Средства су обезбеђена, а поступак израде плана и пројектно-техничке документације требало би да буду завршени до краја ове године.