sportski#aerodrom#infokvpress

ИЗГРАДЊА БУДУЋЕГ АУТО ПУТА ПОЈАТЕ-ПРЕЉИНА, ОНЕМОГУЋИЋЕ ДАЉЕ ФИНКЦИОНИСАЊЕ АЕРО КЛУБА „МИХАЈЛО ПЕТРОВИЋ“. КАО ТРАЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ДАЉИ РАД ОВОГ СПОРТСКОГ КОЛЕКТИВА ГРАД ПРЕДЛАЖЕ ЛОКАЦИЈУ У СЕЛУ ВРБА

Северна траса будућег ауто пута Појате-Прељина, који ће проћи кроз територију града Краљева захтеваће рушење једног дела инфраструктурних објеката краљевачког аеро клуба „Михајло Петровић“, па су из тог разлога представници града и клуба започели са проналажењем нове локације за измештање Спортског аеродрома.

Аеро клуб „Михајло Петровић“ један је од ретких спортских колектива у граду на Ибру које се може похвалити богатом историјом старом, готово један век.

Далеке 1926. на Дивљем пољу код Краљева отпочела је изградња војног завода за израду и поправуку авиона металне конструкције, за што су коришћена средства и машине добијене од Немачке на име репарације за штете учињене у Србији за време Првог светског рата. Јуна 1927. склопљен је уговор са познатим француским произвођачем авиона Лујом Брегеом, коме је уступљена нова фабрика са свом опремом, уз обавезу да у њој организује производњу чувених лаких бомбардера и извиђача металне конструкције „Бреге 19“.

sportski#aerodrom#infokvpress

Поред фабрике за потребе тестирања произведених авиона направљена је за то време модерна писта дужине 1400 метара, са добро урађеном дренажом, која и сада после обилних киша за кратко време упија водени талог.

Послератних година на овој локацији отпочела је са радом подофицирска школа ЈНА, која је касних шездесетих година пресељена за Рајловац, а део људства прешао на новоизграђени војни аеродром у Лађевцима. Тадашње спортско ваздухопловство чији је наследник садашњи аеро клуб „Михајло Петровић“ наставило је са радом на овој локацији.

Изградњом привредних објеката на делу аеродрома сужаван је простор за финкционисање и развој спортског ваздухопловства. Ваздухопловној школи инспектори су због разних препрека у зони аеродрома забранили рад. Али, и поред свих проблема са којима су се сусретали чланови клуба нису посустајали. Оставривали су завидне резултате у областима макетарства, падобранства, једриличарста и моторног летења.

sportski#aerodrom#infokvpress

Последњих година постаје све актуелнија изградња ауто пута Појате-Прељина, који ће делом проћи преко инфраструктуре аеро клуба, што би због оштрих ваздухопловних прописа престављало велики проблем за рад овог узораног спортског колектива. Око превазилажења проблема за функционисање клуба укључила се и локална самоуправа у проналажењу трајног решења.

– Заједно са људима из Управе аеро клуба, уз разматрање свих могућности дошли смо до заједничког става да је неопходно да се спортски аеродром измести на нову локацију. Предложили смо нову локацију са којом се сложио и Директорат цивилног ваздухопловства – каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређење грађевинског земљишта.

sportski#aerodrom#infokvpress

Град Краљево биће носилац комплетне инвестиције која обухвата израду пројектне документације и пресељење спортског аеродрома на нову локацију, у село Врба, тик уз деоницу будућег ауто пута.

– Обишли смо понуђену локацију, одлична је. Са челницима локалне самоуправе имамо добру сарадњу и у сталном смо контакту у вези изградње новог спортског аеродрома – истичу у аеро клубу „Михајло Петровић“.

До коначног пресељења краљевачки спортски ваздухопловци који ове године славе велики јубилеј – 90. година постојања, своје летачке активности и даље ће без икаквих проблема обављати у својој „бази“, у близини индустрије „Магнохром“.