masa

За мање од две године породица Вучковић – Бобан(29), Гордана(23) и њихова двогодишња ћерчица Маша, из краљевачког приградског насеља Грдица, чак два пута су због поплаве евакуисани из породичног дома.

Мала Маша је у мају 2014. године имала само пет месеци када су је храбри спасиоци у корпи носили кроз бујицу, а потом је са мајком чамцем пребацили на суво и сигурно. Непуне две године касније, по готово истом сценарију, док је набујала Западна Морава опет плавила Грдицу, Маша се поново нашла у – спасилачком чамцу.

– Све се поновило, мада када вратим филм мислим да је те 2014. било много страшније и да сам била много уплашенија него сада. Маша је била беба и стрепела сам како ће је спасиоци пренети кроз воду дубоку макар један метар. Све се, ипак, добро завршило, а сада сам била много прибранија иако сам у четвртом месецу трудноће. Знала сам како треба да се понашамо и брзо смо се нашле на сувом – прича Машина мајка Гордана.

Према њеним речима, Маша се није уплашила поплаве, чак се смејала гледајући са спрата куће како вода надолази са свих страна.

– Ипак јој није било свеједно када смо морале да уђемо у чамац, али није ни сузу пустила. Храбра је то мамина девојчица, ето шта је преживела са само две године, два пута је пркосила бујици – додаје Гордана.

Као и 2014. Маша се са мајком и сада привремено сместила код баке и деке у насељу Чибуковац, а када се вода коначно повукла из куће и дворишта, вратила се да „помогне“ свом тати Бобану у отклањању штете.

– Први пут је било језиво јер је вода надошла муњевитом брзином, а сада је, чини ми се, ниво био знатно нижи. Поучени искуством, када смо чули да постоји опасност од поплаве на време смо један део намештаја и других, вреднијих ствари из приземља преместили на спрат. Било би добро да нам је локална самоуправа када се вода повукла обезбедила џакове са песком да у случају нове поплаве спречимо да вода поново уђе у кућу, али шта да се ради – ширећи руке каже Машин тата Бобан Вучковић.

После поплаве 2014. за поправку оштећења на породичној кући Вучковићи су од државе добили 230.000 динара.

– А, све нас је, рачунајући комплетну санацију куће и куповину новог наметаја, укупно коштало око шест хиљада евра. Од државе смо добили новац, а друге донације су нас некако заобишле – наглашава Бобан.

Мала Маша, међутим, није била расположена за разговор са нама, али је стрпљиво позирала за фотографисање са својим родитељима.

– Два пута је пловила чамцем, мора да ће бити неки морепловац – кроз смех додају Гордана и Бобан док се растајемо на капији њиховог дворишта. – Ево, киша опет пада, ваљда ће нас овог пута поштедети мука.