фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Топљење снега на оближњим планинама, сушан период  некарактеристичан за ово доба године, и повремени јаки пљускови претходних дана покренули су клизиште у селу Бресник, тридест километара удаљеног од Краљева.

Више од 50 кубика камења, наиме, обрушило се у среду вече на локални пут који ово село спаја са оближњом Ибарском магистралом, па је око 100 мештана, углавном из старачких домаћинстава, принуђено да до регионалне саобраћајнице идe заобилазним путем који је удаљен око седам километара и у прилично лошем стању.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

По речима Ивана Ракића, председникa Месне заједнице, у најтежој ситуацији су мештани засеока Греда, Дубочица и Јавор који да би дошли до пута који са једне стране води ка Краљеву, а са друге према Рашки, морају да савладају и велики успон.

– Бар нема мраза и леда, иначе би веома тешко могли да стигну до Ибарске магистрале – каже Ракић.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Екипе ЈКП „Путеви“ из Краљева, у чијој је надлежности одржавање ове саобраћајнице, изашле су на терен и очекује се да овај важан локални пут, на којем је због одрона већ два пута интервенисано око Нове године, ускоро буде проходан.

Осим у Бреснику, надлежне службе упозоравају на могућу појаву одрона камења и земље дуж магистралног пута кроз Ибарску клисуру, на деоници од Краљева до Рашке, нарочито у Богутовцу, Пивници, Добрим странама и Полумиру. Због опасности од одрона надлежни аплеју на возаче да поштују саобраћајну сигнализацију и да брзину прилагоде условима на путу.