ПОВОДОМ НЕИСТИНИТИХ И ЗЛОНАМЕРНИХ ИНФОРМАЦИЈА КОЈЕ ПОСЛЕДЊИХ ДАНА КРУЖЕ ГРАДОМ И ПЛАСИРАЈУ СЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА, ДА ЋЕ ЗБОГ „ПРОШИРЕЊА“ ПОЗОРИШТА, КАФАНА „ПАРИЗ“ БИТИ ЗАТВОРЕНА, У ЦЕЛОСТИ ПРЕНОСИМО САОПШТЕЊЕ КОЈЕ СМО ДОБИЛИ ИЗ КРАЉЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпрес

Последњих неколико дана сведоци смо оштрих и неутемељених изјава појединаца и политичких покрета, који покушавају да „одбране“ кафану Париз од отимања и гашења, услед проширења Краљевачког позоришта у простор „Кафане Париз“.

Не улазећи у мотиве оваквих изјава, Краљевачко позориште је дужно да јавност упозна са чињеницама и документима који ће оспорити све реинтерпретације идеје о подржављењу зграде бивешег Хотела Париз у Краљеву, а све Краљевчане уверити  да ће кафана „Париз“ наставити да ради и да постоји.

Но кренимо редом. За све који то још увек не знају, спрат бившег „Хотела Париз“, који је у власништву АД Србија Краљево,  а који се налази изнад просторија позоришта и кафане „Париз“, од земљотреса 2010. године није грађевински обновљен и у потпуности је руиниран. Власник нема интерес да га обнови и да улаже у њега , већ жели да га прода у затеченом стању.

Као такав, овај простор  је постао узрок више хаварија, које су у протеклих девет година задесиле Краљевачко позориште и нанеле му озбиљну материјалну штету. 

Хаварија на спрату изнад позоришта (архивска фотографија) - фото: инфоКВпресс
Хаварија на спрату изнад позоришта (архивска фотографија) – фото: инфоКВпрес

Сведоци смо да фасада зграде бившег Хотела „Париз“ почиње да се распада, док  стара и дотрајала канализациона мрежа у делу објекта који није под контролом позоришта, сваке године у  јеку великих киша, поплављује подрумске просторије позоришта и прети да изазове хаварију на електро постројењу високог напона сцене.

Суочени са тим стањем које је претња за безбедност људи и имовине, у децембру 2017. године обратили смо се  дописом министру културе Владану Вукосављевићу са званичном иницијативом за подржављење зграде бившег хотела Париз, уступањем имовине Републике Србије у замену за зграду хотела „Париз“ како би овај објекат под посебном заштитом пре свега сачували од даљег урушавања, а касније га  детаљном реконструкцијом стабилизовали, вратили у пређашњи изглед и у њему створили све услове за  репрезентативну установу културе.

Поменути допис број 01-770 од 18.12.2017. године кључни је аргумент у разумевању наших  намера.

Излажући идеју о зашитити важног историјског споменика од пропадања и руинирања, врло јасно смо изнели идеју да се садашња кафана Париз реконструише и да јој се одреди концепт градске кафане, како би постала туристичка атракција овог града и регије чијим издавањем ће се обезбедити финансијска средства која ће обезбедити покривање трошкова одржавња зграде.

ПОЗОРИШТЕ#ДОПИС

Доказ овој тврдњи је скенирани примерак наше иницијативе коју је 25. децембра 2017. године својим дописом подржало Министарство културе Републике Србије , чиме је и званично отпочео процес подржављења зграде бившег „Хотела Париз“, који је како сазнајемо у завршној фази.

Дакле наша намера је одувек била да  кафана „Париз“ настави да постоји и ради у рекострусианом и адаптираном објекту бившег Хотела Париз, с тим да се  градској кафани врати оригинални изглед и староградски шарм, у оним оквирима у којима ће нам то дозолити закоснки прописи ( пре свега Закон о заштити културних добара и Закон о заштити од пожара), како  не би поновили трагичну судбину Позоришта „Бора Станковић“ у Врању.

У жељи да сјај „старог Париза“ осветли мрак свих наших подела, захваљујемо се свима који су дали или ће дати свој допринос у очувању објекта који је више од једног века место друштвеног, али и позоришног живота овог града.

КРАЉЕВАЧКО ПОЗОРИШТЕ

Миодраг Динуловић, директор