ИЛУСТРАЦИЈА - фото: инфоКВпрес
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: инфоКВпрес

СВАКОДНЕВНО НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА МОГУ СЕ ВИДЕТИ ПРИПАДНИЦИ ВАТРОГАСНО – СПАСИЛАЧКИХ ЈЕДИНИЦА КАКО ЛОКАЛИЗУЈУ ПОЖАРЕ КОЈИ СУ НЕХАТОМ ИЗАЗВАНИ ТОКОМ СПАЉИВАЊА ЗАОСТАЛИХ КУЛТУРА НА ОБРАДИВИМ ПОВРШИНАМА И КРЧЕЊЕМ РАЗНОГ КОРОВА. АПЕЛИ ПОЉОПРИВРЕДНИХ СТРУЧЊАКА И ВАТРОГАСАЦА ДА СЕ ОВО НЕ РАДИ НИСУ СМАЊИЛИ БРОЈ ПОЖАРА НА ЊИВАМА И ЛИВАДАМА

АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: инфоКВпрес
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: инфоКВпрес

Паљењем се развијају високе темпаратуре, чиме се површински слој претвара у пепео и прашину, коју односе ветрови и спирају кише, тако да нестаје слој најважнији за доношење рода у наредним годинама.

На њивама и ливадама се убијају сви живи организми земљишта кишне глисте и микроорганизми који имају незаменљиву улогу у исхрани биљака преводећи биљна храништа за ђубрива у облике приступачне биљкама, врше разлагање органских материја земљишта.

АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: инфоКВпрес
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: инфоКВпрес

Овакав начин третирања нема ни једну корисну сврху, већ само иде на штету пољопривредних произвођача, зато трба послушати савете и апеле пољопривредних стручњака и припадника Ватрогасно – спасилачких јединица, да треба избегавати спаљивање жетвених остатака које је забрањено Законом о заштити од пожара и Законом о пољопривредном земљишту.