ЈУБИЛЕЈ КРАЉЕВАЧКОГ ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, УМЕТНОСТ И КУЛТУРУ

Краљевачки часопис за књижевност, уметност и културу „Повеља“, чији је издавач Народна биоблиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, ових дана обележава значајан јубилеј – 45 година постојања и упорног истрајавања на овим просторима.
– Први број оввог часописа, чији је оснивач и издавач била тадашања Општинска културно-просветна заједница, под називом “Повеља октобра” светлост дана угледао је 1971. године. Од 1985. издавање часописа под називом “Повеља” преузела је краљевачка библиотека која од тада развија и богату издавачку делатност. Повеља“ је већ деценијама књижевно гласило од националног значаја и овај јубилеј дочекује као познат и признат часопис – каже Драгана Типсаревић, директорка краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“.
Прве уреднике „Повеље“ Јована Марковића и Страхињу Војиновића, и невелику редакцију, наслеђивали су краљевачки културни посленици, али и данас већ афирмисани књижевни ствараоци – Драган Хамовић, Горан Петровић, Живорад Недељковић…
– У време када је култура померена на рубове друштвеног интересовања, „Повеља“ свој значај одржава концептом, садржајем, бројним ауторима који у њој објављују своја дела, по ликовној опреми и одјеку који има у нашој културној јавности – напомиње песник Дејан Алексић, данашњи главни и одговорни уредник „Повеље“.
Поводом јубилеја, у издању краљевачке библиотеке и уз подршку Министарства културе, ових дана је из штампе изашло капитално дело мр Ане Гвозденовић – „Библиографија прилога у часопису Повеља 2001-2015“.
– Чинило нам се прикладним, али и потребним да поводом јубилеја објавимо библиографију прилога у часопису. Библиографија садржи 1.387 јединица разврстаних по стручним областима – нагласила је мр Ана Гвозденовић. – Свакако ће пажњу проучаваоца привући и податак да је „Повеља“, осим великог броја прилога из савремене српске књижевности, објавила и више од 300 јединица из преведене савремене књижњвности.