Министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник врњачке општине Бобан Ђуровић положили су данас камен темељац за изградњу Националног ватерполо тренажног центра у Врњачкој Бањи.

На овај начин започета је прва фаза радова чија је вредност око 150 милиона динара и која подразумева изградњу приземља објекта површине од 3.800 квадрата што ће омогућити монтажу базена са европског шампионата у београдској Арени, а које је Влада Србије доделила Врњачкој Бањи. Током прве фазе обавиће се инфраструктурни радови на на хидротехничким и електро инсталацијама, као и уређење такозваног плажног дела.

– За мене не постоји емотивнији тренутак од овога када наш дугогодишњи сан о изградњи Националног ватерполо тренажног центра постаје стварност. Изградићемо кућу нових шампиона, а посебно је значајно што на овај начин доприносимо развоју спорта и туризма, а тиме и привреде у целом региону. Ускоро ћемо у непосредној близини започети и изградњу Куће одбојке и са оваквом тенденцијом Врњачка Бања постаје озбиљан спортски центар, што се у уклапа у причу о децентрализацији спорта – рекао је министар Удовичић. – Надам се да ће деца из овог краја кренути стопама Филиповића, Прлаиновића и осталих наших ватерполиста, али и да ћемо захваљујући тренажном центру јачати и струни кадар како би и млади тренри кренули стазом Дејана Савића и Владимира Вујасиновића.

Рок за завршетак прве фазе изградње будуће „Куће ватерпола“ је средина јуна ове године како би базени могли да се користе током летње сезоне. А, већ на јесен биће расписан и тендер за другу фазу која обухвата покривање базена, изградњу трибина, свлачионица, теретане и осталог садржаја који један овакав модеран центар мора да поседује. Укупна вредност инвестиције је око 3,5 милиона евра.

– Поносни смо што ће Врњачка Бања постати друга кућа нашим златним делфинима и надамо се да ће овде у најбољим условима стасавати и нове генерације ватерполо шампиона – нагласио је Бобан Ђуровић, председник врњачке општине. – Определили смо се за развој спортско-рекреативног туризма и очекујемо да нам то донесе нових 100.000 ноћења.

ПОСАО ЗА 100 ЉУДИ

САМО сат времена пре полагања камена темељца Националног ватерполо тренажног центра, у Новом Селу, надомак Врњачке Бање, отворен је производни погон специјализованог произвођача спортске опреме „Цветекс“ који ће до краја 2016. упослити 100 људи. А, према пословном плану за наредну годину очекује се отварање још 300 нових радних места.