НБС ће, неповодећи се за саветима оних који не живе овде, али слушајући и разматрајући све њихове предлоге, радити тако да ће и даље одржавати стабилност курса, уз најмање трошкове и највише резултата, изјавила је данас гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

 

Табаковић је за РТС, на питање о препоруци ММФ да НБС дозволи веће дневне промене курса, рекла да ће НБС као и до сада чинти све да те флуктуације буду процењене по својој природи и да уз најмањи трошак постигне највећу стабилност.

– Ја питам са којим циљем, због чијег интереса и са којим резултатом треба дозволити веће дневне осцилације. Грешка да треба због дугорочне стабилности дозволити веће дневне осцилације које су многе земље које имају високу евроизовану економију посегле за тим теоријским концептом чистог таргетирања инфлације, са буквалном неинтервенисањем на девизном тржишту, је прошлост и грешка која је плаћена трошењем девизних резерви и буквално отвореношћу за шокове – рекла је Табаковић.

Табаковић је рекла да је од почетка године на одбрану динара потрошено 390 милиона евра, а да је напуштање инвеститора који улажу у хартије од вредности у читавом реигону, који излазе са тржишта купујући девизе, створило притисак на курс.

Подсетила је да је од 2010. године до 2012. године и момента када је она постала гувернер потрошено 3,7 милијарди евра за одбрану динара, а да је он ослабио 19 одсто, док је за последње непуне четири године потрошено 1,3 милијарде, при чему је динар ослабио непуних четири одсто.

Табаковић је истакла да грађани треба да имају поверење, јер је НБС остварила кредибилитет.

Упитана да ли ће предстојећи избори утицати на курс, Табаковић је подсетила да је НБС у њеном мандату већ имала једне изборе и да је и ту годину завршила са један одсто слабљења валуте.

Каже да грађани могу да буду сигурни да ће као и до сада у Србији пад валуте и слабљење бити мање у односу на друге економије.

Табаковић је навела и да у разговору са ММФ тема поскупљења струје није била на дневном реду и да ће се о томе причати када се та мисија врати.

– Ми своју пројекцију базирамо да ће раст БДП идуће године бити 1,8, ММФ каже да ће бити 1,75, ми пројектујемо да ће бити поскупљење струје, али није је било у 2013. уопште, у 2014. је било само седам одсто, иако се причало да ће бити двоструко више, тако да оставимо Влади да она о томе одлучи у складу са ценом струје у окружењу, потребама и могућностима ове државе – навела је Табаковић.