У НАРЕДНИМ данима највероватније ће бити донета одлука да Србија затвори или измести своје амбасаде у Триполију и Багдаду.

То нам је потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који каже и да ће се после детаљних безбедносних процена знати и да ли задржавамо дипломатско представништво у Тунису:

– Ту је политичка ситуација засад стабилна. Што се тиче Сирије, тамо је амбасада већ спуштена на ниво отправника послова и измештена из Дамаска у Бејрут.

Наш некадашњи амбасадор у Либији Душан Симеоновић сматра да што пре треба донети одлуку о затварању амбасаде у Триполију или о њеном премештању у град на истоку ове земље – Тобрук:

– У Либији практично постоје две владе – једна у Триполију која није међународно призната и коју подржавају исламисти, и друга, која је у Тобруку, и коју признају земље ЕУ и друге западне државе. Осим политичих, ту су и безбедносни разлози за затварање амбасаде, јер се свакодневно дешава насиље на улицама Триполија.

Симеоновић сматра да би затварање амбасаде био сигнал и за око 250 наших људи који тренутно бораве у Либији, да треба да напусте ову земљу.

Ситуација у Ираку тренутно је нешто боља него у Либији, али у овој земљи и даље месечно страда између 700 и 800 људи. Наше дипломате у Багдаду крећу се у блиндираном возилу и под полицијском пратњом, а од српских фирми присутан је само СДПР. Процењује се да је у Ираку тренутно око 50 наших држављана, који су у земљу дошли углавном преко страних компанија.