grdica-poplava-kuca

Поплава је у краљевачком крају иза себе оставила пустош и огромну штету која се тек процењује. Водена стихија оштетила је више од 300 домаћинстава у приградским насељима Грдица и Адрани, значајна штета причињена је на кућама и пољопривредним објектима и у поморавским селима Обрва, Сирча, Опланићи и Шумарице, а Западна Морава поплавила је и неколико стотина хектара плодних ораница у свом приобаљу.

– На терену је пет стручних комисија за процену штете, од којих су три у Грдици, и по једна у Адранима и Сирчи. Грађани који су претрпели штету то могу да пријаве у канцеларији своје Месне заједнице, на писарници Градске управе или у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације. Извештаји комисија биће достављени Градском већу – каже градоначелник Томислав Илић, командант Градског штаба за ванредне ситуације.

Према његовим речима, ниво Ибра и Западне Мораве данас је у стагнацији и благом опадању. Захваљујући превентивним мерама и ојачању насипа, Ибар није поплавио бунаре градског водовода у Жичком и Конаревском пољу, док се Западна Морава повлачи из поплављених домаћинстава у Грдици и Адранима.

– Најављене су нове падавине и зато настављамо да пратимо ситуацију уз стална дежурства на потенцијалним критичним тачкама – додао је градоначелник Илић.

Сунчано пре подне мештани Грдице јуче су искористили да наставе са чишћењем муља и блата из својих домова и дворишта, док ће детаљна асанација, према речима надлежних служби, уследити по престанку падавина.

–  Ма, не знам ни да ли се исплати ово што радимо, јер опет најављују кишу – пита се Ковина Павловић из Грдице чија је породична кућа и 2014. претрпела велику штету. – Вода се јесте повукла, али ако се сручи већа киша плашим се да ћемо све морати да радимо испочетка.

ИЗ Градског штаба за ванредне ситуације апеловали су на грађане са поплављених подручја да се не враћају у своје оштећене куће док се не обави асанација терена која подразумева механичко уклањање, дератизацију, дезинфекцију и дезинскекцију. Грађани ће благовремено бити обавештени о даљим мерама које ће по престанку падавина спроводити краљевачки Завод за јавно здравље са циљем безбедног повратка грађана у своје домове, наводи се у саопштењу Градског штаба за ванредне ситуације.