„ПАСЕРАЛА“ У ЦЕНТРУ КРАЉЕВА ОД 2013. ЗАБРАЊЕНА ЗА УПОТРЕБУ

Иако је још септембру 2013. године градска грађевинска инспекција забранила употребу пешачког моста преко пруге у близини железничке и аутобуске станице у центру Краљева, популарне „пасареле“ која спаја Улицу октобарских жртава са Спомен-гробљем, Машинско-техничком школом, Фабриком вагона и фудбалским стадионима Слоге и Металца, пешаци је и даље свакодневно користе.

Због оштећења на конструкцији, газној површини моста и степеницама, дотрајалој и небезбедној металној огради, са обе стране „пасареле“ постављене су табле са упозорењем да је коришћење моста забрањено. У Дирекцији за планирање и изградњу истичу да ће ових дана бити расписана јавна набавка за израду пројекта како би се проверила безбедност „пасареле“.

– За ту намену предвиђено је милион динара. Санација „пасареле“ је и лане била у Програму уређења грађевинског земљишта, али није било довољно новца. Очекујемо да ће пројекат дефинитивно показати шта је потребно урадити и колико ће бити потребно новца за реконструкцију – каже Марица Мијајловић, директорка Дирекције за планирање и изградњу.

Осим ђака, фудбалера, радника и становника ромских насеља који свакодневно на сопствену одговорност користе „пасарелу“, сваког 14. октобра приликом помена жртвама фашизма на оближњем Спомен-гробљу, овим мостом продефилује и неколико хиљада људи.

– Да бисмо прешли пругу, можемо преко дотрајале „пасареле“, или да прескачемо шине, па да на Индустријску улицу прођемо кроз рупу у жичаној огради – мало у шали, али и много више у збиљи каже један млади фудбалер Слоге. – Друго решење је да пешачимо више од километар наоколо, и то улицом која нема тротоаре.

 

НАОКОЛО БЛИЖЕ

ДО пре неколико година Краљевчани су могли да користе још један пешаки мост преко пруге који је својевремено у Доситејевој улици подигла Фабрика вагона за потребе својих радника. Приликом еликтрификације пруге та пасарела је из безбедносних разлога ипак срушена, па је малобројним „вагонџијама“ за долазак на посао заобилазним путем потребно бар пола сата више.