DSC_5935 copy

После безмало две године од поплаве која је тешко оштетила око 300 породичних кућа и помоћних објеката у Грдици и бројних протеста мештана, ових дана коначно је започета изградња заштитног бедема на Западној Морави у овом краљевачком насељу.

Рок за завршетак земљаног бедема, дугачког 1.780, а широког 18   метара је пет месеци, односно 150 радних дана. Вредност пројекта износи око 45 милиона динара, а извођачи радова су „Западна Морава“ из Краљева, „Механизација“ из Власотинца и пожаревачка „Водопривреда“.

– Влада Србије нам је изашла у сусрет и омогућила нам да изградњом овог бедема заштитимо домаћинства у Грдици од евентуалне нове поплаве. Надам се да ће радови бити завршени у року, а ми ћемо се потрудити да ускоро започнемо и регулацију оближњих бујичних потока – каже Томислав Илић, градоначелник Краљева.

Овај бедем у Грдици је, међутим, само привремено решење док се не изгради ауто-пут Прељина-Појате када је планирана и трајна регулација водотока Западне Мораве.

– Већ је одвојен део средстава за завршетак пројекта те деонице ауто-пута и то управо за обилазницу око Краљева. Очекујем да ће се тај пут градити 2017. и 2018. године, и да ће се тада регулисати водотокови на овом плавном подручју – нагласио је Небојша Симовић, начелник Рашког округа.