55

Уважена госпођо Удовички,

Уз извињење што сте у мојој Месној заједници, можда, доживели извесну непријатност, али без осећаја личне кривице, у прилогу овог писма Вам шаљем на поклон, моју последњу књигу „ЗАПИС“, која је у 2015. Години, била у номинацији за престижну награду, која носи име, великог српског писца Мехмеда Меше Селимовића. То једино могу да Вам поклоним, а није било времена да то учиним у Грдици, зато што нисам ни знао да ћете доћи.
Народ, који имам част да представљам, као председник Месне заједнице и као одборник у Скупштини града Краљева, за непуне две године, два пута је доживео катастрофу, спашавајући своје животе, децу, покрентну и непокретну имовину.
И наравно нико није крив зато што су грађани јавно обавештени да ће поплавни талас бити само 30 до 40 цм (а био је пет пута већи), нико није крив, зато што, у мајским поплавама 2014. године, није било наредбе за евакуцају, нити, законом прописаног, звучног сигнала за општу опасност, нико није крив за уништење комплетне покретне имовине, која је , сасвим извесно, могла бити спашена. Наведено констатујем, као, некада, најбољи студент Факултета цивилне одбране и то, не само у својој, него и у предходних 15 генерација, дакле, као неко ко се јако добро разуме у област заштите и реаговања у ванредним ситуацијама.
Готово две године, трајала је наша борба да имамо нормалне услове за живот и опстанак на овим просторима.
Два пута је више од 500 људи, демонстрирало улицама овог града тражећи право на сигуран живот у граду у коме власт машта о градљи Краљевграда, о затвореним вазенима и Дејвис куповима.
Две године је у овом граду је било прече да се милиони динара троше за градњу улица које воде до кућа локалних функционера ( у једном случају чак око 15 милиона динара, до само једне куће и то баш у Грдици), две године су трошени милионски износи за реновирање улица поред нечијих кућа, укључујући и куће челникa овог града, две године су трошени милионски износи за Дејвис куп (са свим скандалима тог купа), две године је трајала агонија овог народа, која је завршена поновном катастрофом. Све то, у граду који има седам посланика (никада више у политичкој историји Краљева), саветника председника државе за привреду, државног секретара у Министарству одбране и амбасадора у НР Кини.
Око 500 кућа, од чега 270 са територије МЗ Грдица, уништено је у мајским поплавама 2014. године. Овај народ је себи , на једвите јаде, успео да обезбеди , колико, толико нормалне услове за живот, са позиције, када ниједна кућа, није више имала ни обично ћебе, а камо ли кревет, намештај, покућство.
Јер, чекао се „политички тајминг“ да би челници овог града могли да се сликају у раним јутарњим часовима у моравском топољаку, без грађана, хлеба, соли и чаше ракије, отварајући радове на градњи бедема…. Сами, у тајности, без иједног становника Грдице…
И догодила се поновна катастрофа. По други пут је уништено, све што су људи обновили, а скандал невиђених размера, неки су покушали да сакрију сликањем иза Ваших леђа молећи Вас да СВРАТИТЕ у Грдицу.
Челници овог града, познато Вам је, су непожељне личности на територији МЗ Грдица. Бојим се, да у једном тренутку, нико није могао ни да им гарантује безбедност јер су две године јавно лагали, обећавајући почетак радова.
А Ви госпођо Удовички треба да знате да је Краљево краљевски град, град седам крунисаних глава у манастиру Жича.
У овај град се не СВРАЋА, овде се ДОЛАЗИ.
Желим Вам, од Бога, добро здравље, личну и породичну срећу.

ПРЕДСЕДНИК МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦДЕ ГРДИЦА И ОДБОРНИК У СКУПШТИНИ ГРАДА КРАЉЕВА

Раде Велизаров Ерац