Иако су по годинама радног стажа испунили услов за одлазак у пензију, седморица бивших радника краљевачке Фабрике вагона (ФВК) још нису остварили ово своје право јер им послодавац није повезао радни стаж од 2011. године.

Осим тога, ова група радника избрисана је и са списка за отпремнине по социјалном програму који је Фабрици вагона средином прошле године одобрило Министарство за рад, запошљавање,  социјална и борачка питања, уз образложење да немају право на отпремнине јер су испунили један од услова за пензију.

– И тако остадосмо и без плата које нам Фабрика дугује и без отпремнина, а ево и без пензија јер нам није повезан радни стаж. На улици смо без динара. Од децембра 2012. примили смо само три минималне плате, а избрисани смо са списка за социјални програм јер смо, како су нам рекли, испунили један од услова за пензију – појашњава Лука Мицић (63) који је у ФВК провео 41 годину.

Пошто нису имали права на отпремнине, сада већ бивши радници ФВК прекинули су свој радни однос и поднели захтеве за пензију. После вишемесечног ишчекивања недвно су из Републичког Фонда ПИО добили одговор да се тај поступак обуставља јер Фонду није уплаћен новац за повезивање стажа.

– Жалио сам се и заштитнику грађана из чије канцеларије сам добио одговор да је процес у току. Жаллио сам се и локалним политичарима и народним посланицима из Краљева. Они нам обећавају да ће проблем бити решен, али слаба вајда од тога. Остао сам без икаквог извора прихода, а зарадио сам шећер, притисак и нервозу – додаје бивши „вагонџија“ Драгољуб Јовићевић (63), уз напомену да у ФВК има још радника који ће се такође сусретсти са овим проблемом.

Према његовим речима, у Републичком фонду ПИО саветовали су радницима и да се обрате њиховој филијали у Краљеву из које, с друге стране, лопту пребацују у београдско „двориште“.

– Читајући између редова испада да држава нема новца да нас намири – нагласио је Јовићевић. – Где је новац који је опредељен за ову намену нека утврђују надлежни, ми само тражимо оно што нам припада и оно што смо поштеним радом остварили.

 

 

БИЋЕ РЕШЕНО

 

ПРЕДСЕДНИК ГрО Покрета Социјалиста у Краљеву Александар Ерац, који се у сарадњи са Министарством за рад, социјална и борачка питања лично ангажовао да бивши радници Фабрике вагоне остваре право на социјални програм, каже да је упознат и са овим проблемом.

– Разумем нестрпљење радника, али их и уверавам да ћемо све решити у што краћем року. Управо због тога путујем за Београд како би радницима пренео прецизне информације – поручио је Ерац.