KRALJEVO - Robert Danilovic

СА ЛОКОМОТИВЕ НА МОДНУ ПИСТУ

Да су животни путеви непредвидљиви и да је можда једини прави рецепт за успех да се приграби свака, па и најмања прилика која се укаже, на најбољи начин сведочи пример Краљевчанина Роберта Даниловића (47) који је упорно следећи своје снове од машиновође „дизелке“ постао – један од најпознатијих и најпризнатијих српских фризера.

После завршене средње Железничке школе у Београду, Роберт се попут свог деде, оца, стричева и браће запослио као машиновођа. На Железници је радио од 1989. до 1999. најпре три године возећи локомотиве на релацијама од Скопља до Косова Поља, Лапова и Пожеге, а потом је премештен у канцеларију. И, за све то време није одустајао од својих снова да се бави модом, па је по завршетку радног времена и када год му се укаже прилика одлазио на  фризерске и друге модне курсеве.

– Следећи породичну традицију уписао сам Железничку школу, али сам ипак у животу желео да радим нешто друго, оно што сам волео од детињства. Тако сам као средњошколац после наставе одлазио на курсеве, путовао у Загреб и Сарајево на модне сајмове, а за џепарац зарађивао као манекен у рекламним спотовима. Као стипендиста Железнице по завршетку средње школе, међутим, запослио сам се у железничком чвору у Краљеву – препричава Роберт свој необичан животни пут.

После одслуженог војног рока, Даниловић је током деведесетих година прошлог века у Краљеву засновао породицу, а паралелно са својим послом на Железници отворио и школу за манекене.

– Поред свакодневног посла тражио сам нешто што би остварило моје снове и представљало нови изазов. Отворио сам школу за манекене, убрзо су уследиле модне ревије, снимања за каталоге, започео сам сарадњу са дизајнерима као и са Краљевачким позориштем са којим и данас сарађујем. У то време ушао сам и у фризерске воде, напустио Железницу, и 2000. коначно отворио свој фризерски салон – додаје Даниловић.

Пратећи модне трендове најпопуларнији краљевачки фризер је често путовао у иностранство на предавања, „купујући“ занат од најпознатијих европских и светских фризера. Сарађивао је са познатим светским брендовима, домаћим и страним модним креаторима попут Предрага Нерића, модним часописима, постао је редовни учесник популарне модне манифестације „Фешн вик“, а на међународним и домаћим такмичењима освојио је бројне награде и признања.

– Имао сам прилику и да од 2011. до 2014. своје фризерско умеће демонстрирам и на „крузерима“ који су крстарили од Аљаске и западноамеричке обале, преко Хаваја и Кариба до Медитерана. На броду ми је, међутим, установљена болест због које сам се вратио у Краљево. Сада сам добро и у свом родном граду сам наставио посао – каже Даниловић.

Иако има мало слободног времена због обавеза у салону, Роберт тренутно ради и као едукатор младих колега покушавајући да им пренесе своје знање и најактуелније модне и фризерске трендове.

– По природи сам такав да ме не држи место, стално сам у потрази за новим изазовима – наглашава Даниловић одбијајући бројне телефонске позиве муштерија док разговара са нама. – Младима који имају слична интерсовања као ја, али их живот одведе на другу страну, поручио бих да никада није касно да почну да се баве оним што заиста воле. Наравно, потребно је и много одрицања, али је важно следити свој сан и тако се остварити у животу.

ИАКО је током своје професионалне каријере имао бројне понуде да се пресели у Београд, Даниловић је ипак одлучио да остане у свом родном граду.

– Слободно могу да кажем да сам локал патриота. Краљево је мој град, ту сам рођен, ту живим, ту су моји пријатељи, моја породица. Откако сам ушао у моду, покушавао сам да је што више приближим свом граду, јер не мора баш све да се дешава у Београду.