Приче које су освануле у неким медијима да се у Општој болници „Студеница“ наводно прикрива епидемија клостридије, да је присуство ове опасне бактерије од почетка године откривено код чак 14 пацијента, као и да је због тога забрањена посета пацијентима, а не због потенцијалне опасности од грипа, у овој угледној здравственој установи оштро демантују.

– Нема ни говора о епидемији, нити о ширењу инфекције клостридијом. Ни бројка заражених која се појавила у појединим медијима није тачна! Реч је искључиво о спорадичним случајевима који су на време и адекватно лечени, а пацијенти код којих се установи присуство бактерије нису у контакту. У 90 одсто случајева у питању су пацијенти који су бактерију „донели“ или од куће или из неке друге установе. Под надзором стручне Комисије за заштиту од болничких инфекција редовно се и по протоколу спроводе све епидемиолошко-хигијенске мере. Не постоје никакви проблеми – каже др Зоран Мрвић, директор Опште болнице „Студеница“ у Краљеву.

Информације о наводном ширењу инфекције клостридијом узнемириле су Краљевчане, нарочито оне чији се рођаци или пријатељи на лечењу у Општој болници. Др Мрвић, међутим, каже да нема апсолутно никаквог разлога за панику.

ЗАБРАНА – ПРЕВЕНТИВНО

– Посете су превентивно забрањене на препоруку епидемиолошке службе Завода за јавно здравље из Краљева и то због потенцијалне опасности од грипа – наглашава др Мрвић. – Реч је о превентивној мери, а никако о покушају да се на било који начин прикрије ширење неке друге инфекције. Успешно смо сузбили појаву грипа и очекујем да ће ускоро бити и укинута забрана посете пацијентима.