DSC_8115 copy

СПОРАЗУМ ЗА ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потписао је данас у Краљеву тројни споразум о сарадњи између Министарства, Добротворне фондације Српске православне цркве „Човекољубље“ и краљевачког Центра за социјални рад.

Овај споразум омогућиће реализацију пројекта преко којег ће „Човекољубље“, у сарадњи са организацијом ЦРС из Америке, обезбедити 52,5 милиона динара намењених за помоћ мигрантима и социјално угроженим грађанима Србије, а та финансијска подршка реализоваће се кроз платне картице Поштанске штедионице.

Од тог новца, за социјално најугроженије Краљевчане – избегла и интерно расељена лица, кориснике социјалне помоћи, дечијег додатка и додатка за помоћ и негу другог лица биће издвојено пет милиона динара. Тако ће платне картице добити између 600 и 800 најсиромашнијих краљевачких породица од којих већина једнократну помоћ од 5.000 динара, док ће породице са троје или више деце добити по 10.000 динара.

– Краљево је у минуле две деценије примило највећи број избеглих и расељених лица и ово је начин да покажемо Краљевчанима да ценимо и поштујемо њихову хуманост. Краљево је такође и град који води рачуна о социјалној заштити и управо зато је из одговарајуће уредбе о трансферима за услуге у локалној заштити одвојено нешто више од 12 милиона динара за овај град. То гаратује да ће ове, као и наредних година социјалне услуге у заједници наставити да се развијају – рекао је министар Вулин.

Министар Вулин се овом приликом захвалио „Човекољубљу“ које је, према његовим речима, поставило стандард у хууманитарном раду који сада прате и остале организације.

-Део новца који је одређен за мигранте троши се и на локално становништво, на наше држављане, јер је и нама помоћ и те како потребна – нагласио је Вулин. – Након што је „Човекољубље“ прво започело да помаже платним картицама и сви други су прихватили тај концепт.