Изложба Препознавање наставак дугорочног регионалног уметничког пројекта који је, у свом трећем издању, започет кроз резиденцијални програм, одржан у Сићеву и Нишу 2014. г, као део истраживања кустоса и уметника у одређеним контекстима који су препознати као заједничке теме и специфичне уметничке праксе. У уважавању посебности и заједништва институција окупљених на овом пројекту, пре свега, нишке и чачанске галерије, повезивање са Сићевом и уметничким делом и личношћу Надежде Петровић, у сплету околности самог пројекта и места одржавања резиденцијалног програма, изложба представља радове шесторо уметника који на трагу прошлости као друштвеног и природног процеса мапирају питања савремених процеса у контексту промишљања места уметника и уметничких дела, појединца и одређених друштвених група, система вредновања на пољу културе као и питања која произилазе и у вези су са природним законитостима и феноменима укупне друштвене стварности.
Изложба ће током 2015. и 2016. године бити приређена и у другим градовима и установама партнерима уметничког пројекта Препознавање 3.

Уметнички пројекат Препознавање, реализован је претходно кроз два циклуса изложби: Препознавање, 2005 – 2007, Крушевац, Чачак, Краљево, Ниш и Подгорица (Црна Гора); Препознавање 2, 2010 – 2012, Подгорица, Чачак, Ниш, Крушевац, Краљево, Куманово (Македонија) и Софија (Бугарска); и регионалну конференцију Препознавање 2013, Крушевац, када је приређена и изложба бугарских уметника. Пројекат је посвећен успостављању и промовисању партнерске сарадње галерија/музеја, кустоса, уметника, у заједничком деловању на препознавању локалних уметничких сцена, мобилности уметника, кустоса, размене и видљивости савремене уметничке праксе у региону.
Сарадници на Препознавању 3: Уметничка галерија-Народни музеј Крушевац /носилац пројекта/, Галерија савремене ликовне уметности, Ниш, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак, Народни музеј Краљево, НХА Софија, Центар за савремену умјетност Црне Горе, Подгорица.

Стручни тим: Биљана Грковић /аутор пројекта/, Милица Тодоровић, Јулка Маринковић, Љубиша Симовић, Свилен Стефанов и Љиљана Караџић историчари уметности, кустоси наведених установа.Уметници: Стеван Китић (Ниш), Младен Лазаревић (Крушевац), Милица Дукић (Краљево), Раде Мутаповић (Чачак), Росен Тошев (Софија), Дарко Вучковић (Подгорица).

Пројекат Препознавање у континуитету подржава Министарства културе и информисања Републике Србије, уз чију помоћ се реализује и овогодишњи програм.