KRALJEVO - Milos Simeunovich, stocar iz Tavnika, 31.03.2016.

Милошу Симеуновићу, сточару из Тавника, недалеко од Краљева, Ветеринарска инспекција је још пре 15 дана привремено одузела четири краве музаре и сместила их у карантин јер приликом транспорта није имао одговарајућу документацију. Иако је још истог дана када су му краве заплењене инспекцији доставио све папире, краве се, међутим, још налазе у карантину јер Симеуновић нема да плати „лежарину“ која укупно износи више од 200.000 динара, односно 4.000 динара дневно по крави.

– За ових 15 дана у карантину краве су видно смршале, постале су буквално кост и кожа. Упозорио сам инспекцију да су то музаре и да им је потребна посебна нега, али када сам ишао да их обиђем видео сам да су изгубиле половину своје тежине јер су највероватније лоше храњене. Власник карантина ми је рекао да морам да платим „лежарину“ 200.000 динара. За краве сам претходном власнику дао 3.000 евра и сада немам новац да их преузмем из карантина – резигнирано прича Симеуновић.

Симеуновић је са својим синовцем краве купио у Новом Пазару. Док су их транспортовали у Тавник полиција их је зауставила на Ибарској магистрали и затражила им документацију. Пошто је нису имали, на терен је убрзо изашла Ветеринарска инспекција.

– Трговац из Новог Пазара од којег смо краве купили нам је брзо доставио папире и ја сам их предао инспекторки. Она је, међутим, наредила да се краве до окончања поступка сместе у карантин. Хтели смо да их сместимо у карантин у Конареву, недалеко од Краљева, али тамо није било никога, па смо краве ипак одовезли код нас у Тавник – појашњава Симеуновић. – Ујутро су нас позвали из инспекције и наложили нам да краве одмах вратимо у карантин и да ће инспекторка то што смо урадили третирати као крађу стоке.

У Ветеринарској инспекцији, с друге стране, кажу да је карантин у Конареву приватно власништво и да су краве тамо смештене како би се утврдило њихово здравствено стање.

– То и јесте сврха карантина, као и да се утврди порекло стоке. У карантину су услови сасвим задовољавајући и што се тиче хране, воде, прегледа и неге животиња – рекли су нам у Ветеринарској инспекцији.

САМО ПРЕКО СУДА

На питање зашто је за утврђивање порекла и здравственог стања крава потребно чак 15 дана, из Ветеринарске инспекције су поручили „да власник ако је оштећен има право да преко суда оствари своја права, као и да ће инспекција размотрити да ли ће против Симеуновића поднети прекршајну пријаву јер за њу има елемената“.