Уз православни парастос борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године, данас је крај спомен обележја у центру Краљева, обележена седамнаеста годишњица НАТО агресије на Србију.

Чланови породица, пријатељи, представници локалне самоуправе, војске, полиције и борачких удружења положили су венце крај спомен плоче са 86 имена погинулих Краљевчана, од којих 77 на Космету.

Годишњица НАТО агресије обележена је и у касарни “Јован Курсула” у оближњем Јарчујаку полагањем венаца на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде, као и у касарни у Рибници где се у спомен-соби Друге бригаде Копнене војске чува сећање на погинуле припаднике Војске Србије.

Током 78 дана, колико је 1999. године трајало НАТО бомбардовање, Краљево је на мети ваздушних напада било чак 54 дана. У укупно 172 напада, у којима је теже или лакше повређено 37 цивила, уништено је или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката.

На краљевачки крај бачено је више од 600 разних експлозивних пројектила. Најчешће су бомбардовани војни аеродром у Лађевцима, касарна у Јарчујаку, као и војни и цивилни објекти у Богутовцу, Витановцу, Ратини, Мрсаћу, Цветкама…

У целом Рашком округу оштећено је или потпуно срушено око 2.500 кућа, 1.200 станова, 12 школа, седам здравствених станица, два дечја вртића, а тешко је оштећено 20 друмских и железничких мостова, углавном у Ибарској клисури.