Желећи да, уз све свакодневне породичне и пословне обавезе, несебично дају и допринос локалној заједници и средини у којој живе, петнаест дама из гружанских села Витковац, Милаковац и Печеног, надомак Краљева, недавно су се упустиле у несвакидашњу авантуру и добровољно, и са великим успехом, за месец и по дана завршиле комплетну ватрогасну обуку.

Захваљујући иницијативи ових храбрих жена и председнице МЗ Витковац Снежане Маџаревић, а уз подршку начелника Градског Одељења за ванредне ситуације Здравка Максимовића, краљевачког Савета за родну равноправност и Ватрогасног савеза, тако је у околини града на Ибру формирано и прво женско Добровољно ватрогасно одељење у Србији, а највероватније и у целом региону.

Ово оперативно Одељење при Добровољном ватрогасном друштву „Витковац-Печеног-Милаковац“ у свом саставу има 15 дама потпуно оспособљених да у случају пожара или елементарних непогода у поменутим гружанским селима чија је укупна површина око 40 квадратних километара, правовремено реагују и учествују у ватрогасним или акцијама спашавања угроженог становништва.

– Припаднице новоформираног Одељења у чијем саставу су даме разних занимања, од домаћица до професорки, завршиле су теоријску и практичну обуку, али још нису радно ангажоване јер су тренутно наше активности усмерене ка прикупљању средстава за набавку опреме. Када све буде комплетирано, ово Одељење биће укључено у свакодневне активности нашег Добровољног ватрогасног друштва – каже Бојан Милутиновић, председник ДВД „„Витковац-Печеног-Милаковац“.

Иако још немају своје ватрогасно возило, па ни адекватну опрему, припаднице овог ватрогасног одељења нестрпљиве су да са својим мушким колегама крену у акцију.

– Мислим да смо потпуно оспособљене да се равноправно са мушкарцима укључимо у било коју акцију гашења пожара или спашавања. Истина, још нам недостаје опрема, али чујем да се ради на томе. Сви коментари мештана мог села и моје породице су позитивни и имала сам апсолутну подршку у својој намери да постанем добровољни ватрогасац – каже Бојана Павловић (24), незапослена васпитачица из Милаковца.

Њена старија колегиница и комшиница Биљана Савић (44), мајка троје деце и по занимању домаћица, такође наглашава да има подршку свог супруга и своје породице, али и да је пре него што је почела да похађа обуку било и шаљивих коментара на њен рачун.

– Па, признајем да је у почетку било коментара типа „Шта ће вама женама то?“ или „То је више за мушкарце“, али када сам кући донела сертификат о завршеној обуци сви су ми честитали, а ја сам помало и нестрпљива да на делу покажем шта сам научила – кроз смех прича Биљана. – По природи сам веома активна и имала сам велику жељу да завршим ватрогасну обуку. Највише ме занимало како се користи противпожарни апарат јер га имам код куће, а нисам знала да га употребим. Обука није била тешка, лепо смо се дружиле и што је најважније научиле многио корисних ствари.

 

ПОМАЖУ И СЛОВЕНЦИ

 

ПРИЛИКОМ доделе сертификата о завршеној обуци, градоначелник Краљева Томислав Илић обећао је дамама да ће локална самоуправа учинити све да ово Одељње ускоро добије ватрогасно возило, технику и опрему.

– Обавеза локалне самоуправе је да помогне овим храбрим дамама. Разговарали смо са нашим пријатељима из братског града Марибора и они су расположени да помогну својом донацијом – поручио је градоначелник Илић.

 

ПОДРШКА

 

ДА је формирање првог женског Добровољног ватрогасног одељења имало снажан одјек не само у Краљеву и околини, потврђују и речи Сретена Јовановића, председника Скупштине града, који је ових дана такође посетио припаднице ДВД у Витковцу.

– Ово је леп пример за целу Србију и прича која заслужује подршку свих нас. Дамама захваљујем што су имале јаку вољу и жељу да поред свих својих обавеза нађу времена да на јединствен начин допринесу локалној заједници – каже Сретен Јовановић.