KRALJEVO - Tanja Baltich, 01.04.2016.ЧЕТРНАЕСТОГОДИШЊА ТАЊА БАЛТИЋ ИЗ КРАЉЕВА ОД РОЂЕЊА БОЛУЈЕ ОД ЦЕРЕБРАЛНЕ ПАРАЛИЗЕ

Четрнаестогодишња Тања Балтић из Краљева од рођења болује од цербралне парализе са јаким спазмом у свим мишићима. Од своје четврте године до сада је имала шест операција, од којих само једна кошта 2.500 евра, али ће се све док расте још неколико пута наћи на операционом столу. Њени родитељи Марина (35) и Срђан (47), међутим, немају новчаних средстава да сами плате скупе опрације, лечење и рахабилитацију своје кћерке, па су одлучили да се обрате за помоћ људима добре воље.

– До сада смо уз помоћ добрих људи некако успевали да прикупимо новац и одведемо је на операције код руских доктора који раде интервенције у Ћуприји, али како време пролази све нам је теже. Зато смо се за помоћ обратили и Хуманитарној огранизацији Нови Београд – прича Тањина мајка Марина Балтић.

Тања је треће дете из друге близначке трудноће. По претпоставци доктора, на превременом порођају у седмом месецу трудноће, када је рођена њена сестра близнакиња, Тања се нагло окренула у стомаку, умотала се у постељицу, док јој се пупчана врпца обмотала око врата. Остала је без кисеоника, а после реанимације, доктори су јој давали само пет одсто шанси да преживи.

– Тања је тада показала да је борац, а то доказује сваког дана. Са рехабилитацијом смо почели када је имала само пет месеци. Са две и по године имала је мекоткивну операцију кукова и адуктора на Бањици, али је астма коју је добила са десет месеци отежавала рехабилитацију. Када је напунила три године и када јој се стање стабилизовало започели смо са озбиљнијим вежбама, и од тада па до њене осме године наш други дом практично је била Специјална болница за дечју церебралну парализу у Сокобањској – додаје Марина.

Према њеним речима, упркос одређеном напретку, Тања је и даље потпуно зависна од другог лица јер не може да хода и да сама једе.

– Упркос свему Тања је ментално очувано дете и нема проблема са говором, а њене сестре дају јој подршку да издржи у својој борби. За њу је веома важно да настави са рехабилитацијом и операцијама код руских доктора, јер да није њих била би у много тежем стању – наглашава Марина Балтић. – Гледам је како расте, а одговоре на њена болна питања „Зашо не могу да трчим?“ и „Зашто си ме родила овакву?“ немам… А, дала бих и живот да могу да јој помогнем, само да је видим како хода…

У први разред Тања је кренула са осам година и то по програму прилагођеном њеним могућностима.

– Наставу похађа код куће и веома смо задовољни радом њеног патронажног учитеља Мирослава Секулића који јој градиво пласира тако да може без проблема да га усвоји – каже Тањина мама Марина.

За помоћ Тањи Балтић отворен је динарски рачун број:160-429505-12, као и девизни рачун:00-540-0001248.6 са IBAN бројем RS3516000540000124681. А, ко је у могућности да помогне то може да учини и слањем СМС поруке 115 на број 3030. Цена поруке је 100 динара.